De Vlaamse biogassector bevindt zich anno 2024 op een belangrijk kruispunt.
Alle artikels
Het VEKA publiceerde recent het definitieve rapport dat de onrendabele toppen en bandingfactoren berekent voor nieuwe biogasprojecten met een startdatum vanaf 1 januari 2025. Deze twee begrippen staan centraal in de huidige ondersteuningsmechanismen voor hernieuwbare energiebronnen, en bepalen dus mee het aantal certificaten die een installatie krijgt voor de productie van groene energie (meer informatie).
Sinds september 2024 is een belangrijke aanpassing doorgevoerd in de regelgeving omtrent ammoniakemissies bij externe mestopslag. Waar eerder dezelfde emissiefactoren werden toegepast op zowel onbehandelde als behandelde mest, is dit nu gewijzigd. De ammoniakemissiefactoren zijn voortaan enkel van toepassing op de externe opslag van onbehandelde mengmest van runderen en varkens. Behandelde mest, zoals digestaat of effluent na biologische behandeling, valt niet langer onder deze regels.
De Vlaamse Regering wijzigde op 6 september definitief de uiterste registratiedatum van kleine en middelgrote stookinstallaties (BVR). De Europese MCP richtlijn legt op dat de lidstaten informatie zoals onder meer het nominaal thermisch ingangsvermogen, type stookinstallatie, sector waarin ze word ingezet... bijhouden in een register, die beschikbaar wordt gesteld voor het publiek.
Vlaanderen heeft een nieuwe tool gelanceerd die bedrijven helpt bij het aanvragen van (her)vergunningen. De depositietrendtool, die eigenlijk zoveel is als een passende beoordeling, gaat na of projecten de gebiedsspecifieke neerwaartste stikstofdepositietrend in kwetsbare natuurgebieden beïnvloeden. Deze depositietrendtool is noodzakelijk als de impactscore van het project de minimis-drempel overschrijdt. Deze drempel is afhankelijk van het kader waarin je opereert en bedraagt 0,025% voor landbouw en 1% voor industrie.
Update - Emissieregels niet langer van toepassing op externe opslag digestaat, lees meer in dit artikel.
Sinds juni dit jaar moeten ammoniakemissiefactoren worden toegepast voor externe mestopslag. Hieronder valt ook opslag van digestaat afkomstig uit vergisters die dierlijke mest bewerken. Volgens de regelgeving krijgen zowel onbewerkte mest als bewerkte mest dezelfde emissiefactoren opgelegd:
Op 15 juli 2024 werd de 'Gas Package' gepubliceerd in het Europees Staatsblad. Dit pakket bevat de verordening en de richtlijn betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markten voor hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof. De herziening heeft de volgende belangrijke doelstellingen:
Gas Infrastructure Europe (GIE) en de European Biogas Association (EBA) brachten een nieuwe versie van de 'European Biomethane Map' uit. De European Biomethaan Map is een jaarlijkse publicatie van EBA en geeft een overzicht van de Europese biomethaanmarkt. Dit jaar is er voor het eerst een open-access interactieve kaart, gerealiseerd met de steun van EBA-leden waaronder Biogas-E.
UPDATE: De NZIA werd op 28 juni gepubliceerd in het Europees Staatsblad en trad in werking op 29 juni. De artikels omtrent de hernieuwbare energie veilingen en andere overheidsinterventies treden pas in werking vanaf 30 december 2025 en het artikel over duurzaamheid in openbare aanbestedingen vanaf 30 juni 2026.
Pagination
- Page 1
- Next page