eigen_frontfoto

IGEAN hernieuwt biogasinstallatie en investeert in biomethaan

igean

Sinds 1992 is IGEAN op de voormalige stortplaats in Brecht actief bezig met het verwerken en herwaarderen van GFT-afval tot biogas en compost. Als één van de biogaspioniers in Vlaanderen, heeft IGEAN een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de biogassector. Na bijna 30 jaar was de tijd rijp om de bestaande processen en installaties te evalueren en een toekomstplan voor de site vorm te geven.

Van afvalsite naar energiesite

IGEAN wil de afvalsite inrichten als groene energiesite. Het toekomstplan is een combinatie van zowel investeringen in kostenbesparende maatregelen en de inspanning om te voldoen aan de voorwaarden om opnieuw groenestroomcertificaten te kunnen bekomen.

De oude biogasinstallatie zal vervangen worden door een nieuwe vergister met nieuwe WKK motoren om groene stroom en warmte op te wekken uit het GFT-afval. Het digestaat wordt nabehandeld via tunnelcompostering tot compost. Het stortgas, uit de oude stortplaats, wordt dan weer geherwaardeerd tot biomethaan dat als duurzaam alternatief in het aardgasnet kan geïnjecteerd worden. Het opwaarderen van stortgas is bovendien een primeur voor Vlaanderen.

De investering van zo'n 40 miljoen euro wordt mogelijk gemaakt dankzij een daling van de operationele kosten en maximale subsidies en investeringssteun.

Bron: IGEAN, meer info

Foto: © IGEAN

Datum publicatie