eigen_frontfoto

gft

IGEAN hernieuwt biogasinstallatie en investeert in biomethaan

Datum publicatie

Sinds 1992 is IGEAN op de voormalige stortplaats in Brecht actief bezig met het verwerken en herwaarderen van GFT-afval tot biogas en compost. Als één van de biogaspioniers in Vlaanderen, heeft IGEAN een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de biogassector. Na bijna 30 jaar was de tijd rijp om de bestaande processen en installaties te evalueren en een toekomstplan voor de site vorm te geven.

EcoWerf start met bouw GFT-vergister

Datum publicatie

EcoWerf, de afvalintercommunale in Oost-Brabant, start met de bouw van een nieuwe voorvergistingsinstallatie voor de verwerking van GFT-afval. Op hun site in Leuven wordt de bestaande composteringsinstallatie uitgebreid met een biogasinstallatie.

Primeur: eerste biomethaaninstallatie in België

Datum publicatie

Op 19 maart 2018 vond een primeur plaats in België. In aanwezigheid van minister van energie Bart Tommelein werd de eerste biomethaaninstallatie van België ingehuldigd met een eerstesteenlegging. Afvalintercommunale IOK is momenteel bezig met de bouw van een voorvergister in combinatie met de reeds bestaand GFT-composteerinstallatie. De nieuwe vergister, een DRANCO-reactor van OWS, zal 35.000 ton GFT-afval vergisten met een geschatte productie van 3,5 miljoen m³ biogas.

SYNECO-traject (IWT-VIS): kwaliteitscompost én groene energie?

Datum publicatie

Vlaco rondde in oktober 2014 het 2-jarige IWT VIS-traject SYNECO (Nieuwe dynamiek in de compostsector dankzij SYNergie tussen groene Energie en kwaliteitsCOmpost) af. Met dit  optimaliseringsonderzoek wil Vlaco bijdragen tot de mogelijkheid van een composteringsproces waarbij een nog steeds uitmuntende compost wordt bekomen náást de afzet van biomassa voor opwekking van groene energie.