eigen_frontfoto

Biogas en biomethaan uitgelicht in IEA rapport

Voor het eerst wordt er een speciaal hoofdstuk gewijd aan biogas en biomethaan in het rapport ‘Renewables 2023’ van het International Energy Agency (IEA). Hierin wordt er een blik geworpen op zowel de huidige biogassector als de toekomstperspectieven voor biogas en biomethaan.

De productie van biogas begon in de jaren negentig te groeien en is sindsdien wereldwijd blijven stijgen. Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis, was er de afgelopen twee jaar ook een sterke toename in beleidssteun in bepaalde regio’s. Biogas wordt beschouwd als een binnenlandse energiebron die de afhankelijkheid van aardgasimporten kan verminderen en de energiezekerheid in veel landen kan ondersteunen.

In Europa is hernieuwbare elektriciteitsopwekking de afgelopen twintig jaar de belangrijkste drijfveer geweest voor de uitbreiding van biogas, maar recent Europees beleid bevordert de diversificatie van het gebruik van biogas, onder andere door gebruik van biomethaan. Er wordt dus verwacht dat de groei van biogassen in Europa afkomstig zal zijn van biomethaan, van zowel nieuwe installaties als opgewaardeerde bestaande biogasinstallaties. Biomethaan geproduceerd uit organische resten en afval wordt beschouwd als een geavanceerde biobrandstof die voldoet aan de specifieke EU RED II-quota voor hernieuwbare brandstoffen, en de vraag ernaar neemt toe.

Uit het nieuwe IEA-rapport blijkt dat onder het huidige beleid en de huidige marktomstandigheden de mondiale capaciteit voor alle hernieuwbare energiebronnen al op koers ligt om tegen 2030 tweeënhalf keer zo groot te zijn. Dit is nog onvoldoende om de COP28-doelstelling (verdrievoudiging van hernieuwbare energiebronnen) te bereiken, maar we komen steeds dichterbij.

Bekijk het volledige rapport via onderstaande bijlage.

Afbeelding: © IEA

Datum