eigen_frontfoto

Studienamiddag kleinschalige vergisting op vrijdag 30 januari

studienamiddag

Op vrijdag 30 januari organiseerde Inagro in samenwerking met SBB een studienamiddag over pocketvergisting, met de bedoeling de melkveesector optimaal te informeren over recente evoluties op vlak van o.m. vergunningsaanvragen en VLIF-steun. 90 geïnteresseerden kwamen luisteren, waarvan zeker de helft melkveehouders waren. Het toont aan dat er sterke interesse is in het onderwerp. Anke De Dobbelaere van Inagro beet de spits af met een overzicht van de huidige marktsituatie. Nadien kwam Jan Palmaers, van  Biolectric aan het woord. Hij gaf een overzicht van 4 jaar praktijkervaring over microvergisting van runderdrijfmest. Wim Wallays van SBB Accountants, gaf uitleg over de vergunningsaanvragen en de VLIF-steun. Als afsluiter kon een bezoek gebracht worden aan de recent gebouwde installatie op het melkveebedrijf zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel.

Anke De Dobbelaere van Inagro beet de spits af met een overzicht van de huidige marktsituatie. Ze startte met een  korte inleiding over de techniek van vergisting.  Anke gaf een overzicht van de voordelen van kleinschalige vergisting, nl. vergisting van eigen mest, zelfvoorzienend zijn op vlak van energie, hernieuwbaar karakter, minder broeikasgasemissies en minder mestopslag. Ze schetste tevens de randvoorwaarden die nodig zijn, voor een efficiënt werkende installatie. De marktstudie die aan bod kwam, werd gereealiseerd door een gezamelijke inspanning van Inagro, VCM, DLV Innovision en Biogas-E. De brochure "Kleinschalige vergisting"  bevat praktijkvoorbeelden en een overzicht van constructeurs in binnen- & buitenland.

Nadien kwam Jan Palmaers, van  Biolectric aan het woord. Hij gaf een overzicht van 4 jaar praktijkervaring over microvergisting van runderdrijfmest. Jan gaf een overzicht van de kinderziektes waarmee ze geconfronteerd werden, en de oplossingen die daarvoor gevonden werden. Na 4 jaar is ook het uitzicht van de pocketvergister veranderd. Van een mestzak naar een silo reactor, die volgende voordelen heeft: mooier uitzicht, compacter, geen mest circulatie meer, hoger thermische efficiëntie, snelle opbouw. Ook Jan benadrukte nog eens de voordelen van kleinschalige vergisting: gedaan met immer stijgend energiefacturen, CO2 – neutraal en winstgevend, diversificatie van het inkomen, sterke CH4 – emissie reductie, verbeterede bemesting door hoger aandeel minerale N, zeer vloeibaar materiaal dat gemakkelijk uit te spreiden is op het veld, sterke reductie van de milieu-impact van vlees en melkproductie.

Wim Wallays van  SSB Acountants en adviseurs, startte met de procedure van de milieuvergunning: vroeger was dit mogelijk via mededeling kleine verandering maar, de dienst Milieuvergunning van LNE vraagt, gelet op de risicobeoordeling, een volledige milieuvergunningsaanvraag . Hij gaf aan dat volgende items aandachtspunten zijn bij de milieuaanvraag: geluid, (explosie)veiligheid, zonering  en de noodmaatregelen (methaanproduct). Er moet ook een stedebouwkundige vergunning worden aangevraagd, want het plaatsen van de vergistingstank en digestaatopslag is vergunningsplichtig. Nadien ging Wim dieper in op de VLIF-steun. Hij startte met een voorwaarden waaraan de landbouwer moet voldoen, om in aanmerking te komen voor de steun. Hij gaf tevens een overzicht van de doelstellingen van  investeringssteun, nl. verduurzaming, efficiënter energieverbruik, en het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen en amoniak. Er zijn verschillende steunvormen: premie (30% en 15%), rentesubsidie en waarborg. Als conclusie stelde Wim dat de landbouwer best goed nadenkt over de integratie van een pocketvergister op zijn bedrijf. Waarbij best bij volgende vragen wordt stilgestaan: moet er extra opslagcapaciteit voorzien worden of niet? Bekijk de fiscale impact op uw bedrijf voor de aankoop, Vlif-subsidiëring biedt nieuwe mogelijkheden maar het is niet voor elk bedrijf rendabel.

Als afsluiter kregen we nog de kans om  een bezoek te brengen aan  de recent gebouwde installatie op het melkveebedrijf Zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel. Ter plaatse gaven zowel de eigenaar Koen Dendauw als Jan Palmaers uitleg over hoe het er in de praktijk aan toe gaat. De vele aanwezig melkveehouders luisterden geïnteresseerd, en er werden vele vragen gesteld. Het was een mooie afsluiter voor een interessante namiddag.

Datum publicatie