Op 18 december werd het nieuwe mestactieplan (MAP7) goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Het MAP7 is bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren, meer duidelijkheid te creëren en stabiliteit te brengen in de relatie tussen milieu- en landbouworganisaties. Het nieuwe mestactieplan treedt in januari 2025 in werking.
Het plan is gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit in Vlaanderen en bevat onder andere:
- Strengere bemestingsnormen
- Uitgebreidere beschermingszones
- Meer aandacht voor verantwoorde landbouwpraktijken
Het nieuwe Mestactieplan breidt teeltvrije stroken naast waterlopen uit van 1 naar 3 meter, met extra uitbreiding naar 5 meter in regio’s met slechte waterkwaliteit, zoals de Westhoek of de Noorderkempen. In die gebieden moeten landbouwers hun bemesting met 10 tot 30% verminderen. Er zijn ook versoepelingen, zoals 14 dagen respijt bij zware regenval, waardoor landbouwers meer tijd krijgen om te bemesten en zaaien.
De maatregelen uit het gewijzigde Mestdecreet kunnen nog aangepast worden als de waterkwaliteitsdoelen niet behaald worden. Een milieueffectenrapport (MER) is in de maak om de impact te beoordelen. Er wordt ook een opvolgingsorgaan opgericht, dat in januari opnieuw bijeenkomt. Dit orgaan bestaat uit vertegenwoordigers van de minister, de administratie, landbouworganisaties en milieu- en natuurorganisaties.
Vanaf 18 december 2024 is de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) begonnen met de uitvoering van het gewijzigde Mestdecreet. De VLM-website wordt regelmatig bijgewerkt naarmate er meer duidelijkheid is over de uivoering. In januari 2025 ontvangen alle landbouwers gedetailleerde informatie over de belangrijkste wijzigingen via het Mestbankloket. Daarnaast organiseert de VLM in de eerste helft van februari provinciale toelichtingen voor landbouwers.
Klik hier voor meer informatie over de nieuwe maatregelen.
Foto: ©Pixabay