Op het industriepark Maatheide in Lommel kan je Green Logix terugvinden. Green Logix transformeert daar sinds 2008 aardappelresten van de nabijgelegen fabriek Farm Frites in groene stroom, stoom, gezuiverd water en bio-meststoffen voor de landbouw. En nu breiden ze hun duurzame ambities verder uit: ze staan op het punt om biomethaan te produceren en als allereerste in Vlaanderen dit gas rechtstreeks te injecteren in het Fluxys-transmissienet.
Biogas-E kreeg alvast een exclusieve blik achter de schermen van deze nieuwe biomethaansite in Lommel. Zaakvoerder Serge Roemers stond ons enthousiast te woord en nam ons mee in hun verhaal.
Hoe is het allemaal van start gegaan?
Het begon in 2008 bij de samenwerking met aardappelverwerker Farm Frites. Zij leveren ons dagelijks een constante stroom van organisch-biologisch afval, zoals aardappelschillen en zetmeelresten. Dit gebeurt via een leidingensysteem dat Farm Frites rechtstreeks met onze site verbindt. Dit bespaart jaarlijks zo’n 3.000 vrachtwagenritten door Lommel. Onze biogasinstallatie zet deze afvalstromen om in waardevolle, groene energie. De opgewekte elektriciteit en warmte (in de vorm van stoom en warm water) worden vervolgens door Farm Frites gebruikt in hun productieprocessen. Het restant, het zogenaamde digestaat, wordt gescheiden: de dikke fractie valoriseren we in Frankrijk, de dunne fractie zuiveren we verder op tot loosbaar water.
Kan je wat meer vertellen over jullie biomethaaninstallatie?
Begin 2023 vingen we aan met de bouw van onze nieuwe site en sinds november 2023 is de biogasproductie daar gestart. Dat biogas wordt momenteel, in afwachting van de realisatie van het injectiepunt, nog gevaloriseerd in onze warmtekrachtkoppelingen (WKK’s). De opstart van de biomethanisatie staat gepland voor oktober 2024. We kozen daar voor membraantechnologie, omdat dit de meest gangbare en beproefde techniek is, ook in onze buurlanden. Het ruw digestaat zal via leidingen naar onze biogassite worden getransporteerd voor verdere vergisting en naverwerking.
Daarnaast kijken we ook naar vervloeiing van de quasi zuivere CO2-stroom die vrijkomt. Deze zou mogelijks toepassing kunnen vinden in de voedingsindustrie of als bouwsteen worden gebruikt voor de productie van e-fuels. Dit laatste zou de cirkel rondmaken op vlak van circulariteit.
Waarvoor zal het biomethaan gebruikt worden?
Het geproduceerde biomethaan zal op het Fluxys-transmissienet worden geïnjecteerd, wat een primeur is in Vlaanderen. De duurzaamheid van ons biomethaan tonen we aan via ISCC-certificering waarna we de groenwaarde kunnen verhandelen in samenwerking met een grote speler.
Wat heeft jullie overgehaald om de stap naar biomethaan te zetten, ondanks de beperkte erkenning en steun vanuit de Vlaamse regering?
Voor biomethaan is het investeringskader stabieler dan voor biogas, wat maakt dat er meer toekomstperspectief is. Vooral het gegeven een bedrijfstoekomst te kunnen uitbouwen los van het wispelturige ondersteuningskader in de vorm van groenestroom- en warmtekracht-certificaten én onafhankelijk te zijn van de tussenkomsten van administraties zoals het VEKA, trok ons het meeste aan in dit omzetmodel. Daarnaast komt er een uitbreiding van Farm Frites aan waardoor onze huidige verwerkingscapaciteit onvoldoende wordt. Dankzij de biomethaaninstallatie kunnen we deze extra hoeveelheden verwerken. De samenwerking met Fluxys biedt ook voordelen, zoals het ontbreken van seizoensbeperkingen op vlak van injectie en de mogelijkheid om verschillende afnemers te contracteren op eenzelfde injectiepunt.
Hoe belangrijk is flexibiliteit voor jullie?
Flexibiliteit vormt het sleutelwoord in onze bedrijfsvoering en is van cruciaal belang, vooral in tijden van crisis zoals er daar de afgelopen periode waren gelinkt aan corona, inflatie, energie en mest.
Door bijvoorbeeld te voorzien in voldoende opslagcapaciteit kunnen we flexibel inspelen op plotse grote hoeveelheden afval die snel verwerkt moeten worden. Ons groot volume aan gasopslag zorgt er dan weer voor dat we vlot kunnen inspelen op de elektriciteits- en onbalansmarkt.
Daarnaast hebben we de laatste jaren fors ingezet op de uitbouw van onze eigen logistiek, zowel voor de inzameling van OBA’s als voor de afzet van ruwe en dikke fractie. Onze eigen logistieke vloot en opslag voor ruw digestaat bieden ons extra flexibiliteit.
Met de komst van biomethaaninjectie hebben we tot slot vrijheid in de valorisatie van ons biogas: we kunnen naadloos en snel switchen tussen biogas opwaarderen of valoriseren tot elektriciteit en warmte in de WKK’s, en dit in functie van de marktomstandigheden. Op termijn willen we deze keuze digitaliseren en automatiseren.
Hoe ziet de toekomst van Green Logix eruit?
In de toekomst willen we de productie van de biogassite volledig verplaatsen naar de biomethaansite en de oude site verder uitbouwen als naverwerkingssite. Het ruw digestaat van de biomethaansite zullen we dan naar de biogassite pompen voor navergisting en verdere behandeling. Het bekomen biogas wordt dan in een WKK gevaloriseerd om te voorzien in het eigenverbruik van de site.
Wat betreft de biomethaanproductiecapaciteit willen we in de eerste fase richting de 2000 m³ per uur opschalen. Op lange termijn onderzoeken we ook de mogelijkheid om bij Farm Frites over te schakelen op biomethaan.
Mooie vooruitzichten alvast. Welke tip wil je finaal nog meegeven aan de Vlaamse biogassector?
Volgens ons biedt het biomethaanmodel een valabel toekomstperspectief. Het is wel essentieel om ruim op tijd te beginnen met het plannen en nadenken over de omslag of retrofitting van de bestaande installatie. Wijzelf zijn vier jaar bezig tussen concept en realisatie. Er komt immers erg veel bij kijken om alle puzzelstukken in elkaar te laten passen.
Meer weten over biomethaan? Registreer voor onze studiedag op dinsdag 26 november te Gent via deze link!
Foto 1: ©Green Logix, foto 2&3: ©Biogas-E