Meer weten over duurzaam nutriëntenbeheer?
Het Horizon Europe project NUTRI-KNOW organiseert, in samenwerking met Biogas-E en de andere consortiumpartners, een reeks gratis webinars (EN) die zich elk richten op een cruciale stap in de waardeketen van nutriëntenbeheer.
Vanaf 8 oktober kan je er elke dinsdag om 10u30 (CEST) tot 19 november terecht voor inzichtelijke sessies onder leiding van experts uit heel Europa.
Van veehouderij, innovatieve opslagsystemen en verwerkingstechnologieën tot kunstmestproductie, transport en toepassing op het land. Deze webinars bieden waardevolle kennis en praktische strategieën om duurzame praktijken te verbeteren. Mis deze kans niet om je kennis te vergroten en bij te dragen aan de toekomst van nutriëntenbeheer!
8 oktober: Introductie webinar
In de inleidende webinar geven we een overzicht van de komende sessies, waarbij we recente bevindingen van operationele groepen die betrokken zijn bij het NUTRI-KNOW-project benadrukken. We onderzoeken innovatieve technologieën en praktijken die duurzame landbouw en nutriëntenbeheer bevorderen. Dit webinar biedt u de mogelijkheid om uw interesses te delen en de focus van toekomstige sessies te helpen vormgeven. Neem deel om inzichten te krijgen en bij te dragen aan het gesprek over de nieuwste ontwikkelingen in duurzame landbouw. --> Registreer hier. |
15 oktober: Veehouderij
In dit webinar verkennen we strategieën voor duurzame veehouderij in Europa. We bespreken technologieën om ammoniak- en broeikasgasemissies van veehouderijen te verminderen of hoe vers geoogst gras kan worden omgezet in geoptimaliseerd voer voor runderen en varkens. We bespreken ook strategieën om de waterkwaliteit te verbeteren door middel van interventies op boerderijschaal en mestbeheer. --> Registreer hier. |
22 oktober: Toepassing op het land
Dit webinar richt zich op strategieën voor het aanbrengen van meststoffen om de efficiëntie van voedingsstoffen te verbeteren en de impact op het milieu te verminderen. De sessie behandelt praktische hulpmiddelen zoals de Slurry Concentrator en conductometers die on-site nutriëntenmonitoring en precisiebemesting ondersteunen. We onderzoeken ook de toepassing van struviet en ammoniumzouten die uit agro-afval worden gewonnen. Hieraan gelinkt worden aanbevelingen gedaan voor efficiënte toepassingspraktijken, waarbij bodem-, gewas-, meststoffen- en waterbeheer worden geïntegreerd.
--> Registreer hier.
29 oktober: Verwerkingstechnologieën
Tijdens deze sessie bespreken we verschillende methoden voor nutriëntenterugwinning, zoals het scheiden van mest in fracties met veel en weinig nutriënten, wat efficiënter transport en toepassing mogelijk maakt. We bespreken ook de terugwinning van ammoniumzouten uit mest door stripping en scrubbing en een prototype op boerderijschaal voor het terugwinnen van struviet uit landbouwdigestaat. We onderzoeken ook kleinschalige biogasproductie uit biomassa in de landbouw en innovatief gebruik van gras in een circulaire economiebenadering.
--> Registreer hier.
5 november: Kunstmestproductie
Doe mee aan een webinar waarin we onze inzichten over technologieën en praktijken voor de productie van meststoffen verkennen. Deze sessie gaat over de transformatie van landbouwbijproducten zoals mest en gras in waardevolle meststoffen. Er worden methoden behandeld zoals strippen-scrubben, struvietprecipitatie en het gebruik van grassap voor algenkweek. --> Registreer hier. |
12 november: Transport
Deze webinar onderzoekt innovatieve strategieën en technologieën die gericht zijn op het stroomlijnen van nutriëntentransport, wat zowel de economische als de milieu-efficiëntie verbetert. Belangrijke onderwerpen zijn onder meer de Slurry Concentrator, die transportkosten en emissies verlaagt, en geavanceerde softwaretools voor het optimaliseren van transportlogistiek. Ontdek hoe gepelletiseerde biomeststoffen en gespecialiseerde transportmodellen de nutriëntentransportafstanden aanzienlijk kunnen verkorten en de duurzaamheid kunnen verbeteren.
--> Registreer hier.
19 november: Opslagsystemen
In onze laatste webinar gaan we geavanceerde mestopslagsystemen verkennen. We introduceren u in innovatieve beslissingsondersteunende tools, technologieën en best practices voor het optimaliseren van mestopslag en het verminderen van milieueffecten. Leer over efficiënte opslagoplossingen die ammoniak- en broeikasgasemissies minimaliseren en ontdek strategieën voor het verbeteren van nutriëntenbeheer in biologische landbouw. De webinar belicht ook praktische aanbevelingen en geteste technologieën voor het verbeteren van compostkwaliteit, biogasproductie en het gebruik van gerecyclede mest.
--> Registreer hier.
Foto's: ©NUTRI-KNOW