eigen_frontfoto

‘Ivan Tolpe’ prijs beloont vernieuwende ideeën in de mestverwerking

Het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking (VCM vzw) reikt in 2017 voor de tweede keer de ‘Ivan Tolpe’ prijs uit. Deze prijs brengt een eerbetoon aan wijlen Ivan Tolpe, dé West-Vlaamse pionier in mestverwerking. Nog tot 28 oktober kunnen zowel bedrijven, organisaties, wetenschappers, studenten als individuen met een innovatief project rond mestverwerking hun kandidatuur indienen en kans maken om een geldprijs in de wacht te slepen. De winnaar van de vorige editie bouwde eigenhandig een nieuw type mestscheider die zowel varkens- als rundermest kan scheiden. 

Iedereen die graag op zoek gaat naar vernieuwing in de mestverwerking, kan meedingen naar de ‘Ivan Tolpe’ prijs. Elk innovatief project komt in aanmerking, of het nu gaat om procesoptimalisatie, energieefficiëntie of optimale valorisatie van nutriënten uit mest. Met deze wedstrijd wil VCM de voortrekkersrol van de mestverwerkingssector in Vlaanderen onder de aandacht brengen in binnen- en buitenland. Naast een eervolle erkenning kunnen de winnaars rekenen op heel wat persaandacht, de mogelijkheid tot toelichting van het project tijdens het derde Internationaal Manuresource congres en een mooie geldprijs van 2 000 euro.

In 2015 werd de prijs voor de eerste keer uitgereikt aan varkenshouder Marc Bollaert, die bezig is met de ontwikkeling van een nieuw type mestscheider met zeefschijven. Deze ‘Low Nutrient Press’ kan zowel varkens- als rundermest scheiden en is hiermee ook geschikt voor gebruik op gemengde bedrijven. De scheider combineert de voordelen van de gebruikelijke vijzelpers en centrifuge: een robuust systeem met hoog fosforscheidingsrendement, welke ook financieel haalbaar is op bedrijfsniveau.

Alle informatie over de wedstrijd en het deelnameformulier is te vinden op www.vcmmestverwerking.be. U kan uw deelnameformulier nog tot vrijdag 28 oktober 2016 doorsturen naar info@vcm-mestverwerking.be. Begin 2017 vindt de uitreiking van de prijs plaats. Op basis van alle inschrijvingsformulieren wordt een eerste selectie van 3 laureaten gemaakt door de jury van specialisten in de Vlaamse mestverwerking. De leden van VCM bepalen uiteindelijk wie van de 3 laureaten de ‘Ivan Tolpe’ prijs mee naar huis neemt.

Ook niet-Vlaamse initiatieven, die toepasbaar zijn in Vlaanderen, kunnen deelnemen. Het deelnameformulier mag zowel in het Nederlands, Frans als Engels ingediend worden. 

Meer info: www.vcm-mestverwerking.be  

Datum publicatie