eigen_frontfoto

Twee jaar innovatie in biomethaanproductie met SEMPRE-BIO

GA

Op de General Assembly bij DTU in Kopenhagen eind november bespraken we de voortgang tijdens de eerste twee jaar SEMPRE-BIO. In deze periode werkten de partners rond het ontwerpen van drie Europese casestudies, zijnde innovatieve biomethaanproductietechnologieën, die getest en geëvalueerd zullen worden op hun techno-economische haalbaarheid. 
-    Casestudie 1: In Baix Llobregat (Spanje) wordt biogas van de afvalwaterbehandelingsinstallatie omgezet tot kwalitatief biomethaan. Dit zal vervolgens gebruikt worden om bussen in Barcelona van brandstof te voorzien. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een biomethanisatiereactor in combinatie met een protonuitwisselingsmembraanwaterelektrolyse (PEMEL). 
-    Casestudie 2: In Bourges (Frankrijk) wordt gekeken naar een mogelijkheid om het groenafval van de stad als feedstock te gebruiken voor biomethaanproductie. De demo-installatie bestaat uit een pyromethaniseringseenheid, een combinatie van pyrolyse met bioreactoren.
-    Casestudie 3: Op het melkveebedrijf van de familie Masscheleyn in Adinkerke (België) wordt  de transformatie van organisch afval tot bio-LNG en vloeibaar CO2 op kleinere schaal uitgetest. Hiervoor wordt een cryogeen opwaarderingsproces toegepast op het biogas afkomstig van de anaerobe vergisting. Het vloeibaar CO2 kan hergebruikt of verkocht worden binnen de voedingsmiddelenindustrie of gebruikt worden als koel- of vriesmiddel of chemisch reagens voor industriële processen. SEMPRE-BIO gaat een stapje verder en onderzoekt het potentieel van CO2-valorisatie voor de productie van biopolymeren, biochemicaliën en microalgen als alternatieve eiwitbron.

What’s next?
Nu meer dan de helft van de projectduur is voltooid, is het tijd om in de praktijk te brengen wat is ontworpen en getest op laboschaal. Naar verwachting zullen de verschillende demo-installaties in het voorjaar van 2025 opgestart worden. Hierna volgt een uitgebreide techno-economische beoordeling die focust op de aspecten die verband houden met efficiëntieverbetering van de biomethaanproductie, kostenreductie en broeikasgasemissiereductie.

Foto: ©SEMPRE-BIO
 

Datum publicatie