De overgangsregeling rond de duurzaamheidscriteria voor biomassa, zoals vastgelegd in het decreet van de Waalse Regering (AGW) betreffende de duurzaamheidscriteria voor biomassa voor energieproductie en de criteria voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, loopt op 31 december 2024 af. Deze regeling werd geïntroduceerd om producenten de tijd te geven om zich aan te passen aan de strikte duurzaamheidsvereisten van de Europese richtlijn RED II. Vanaf 2025 zullen echter alle betrokken partijen volledig moeten voldoen om in aanmerking te blijven komen voor ondersteuning.
De invoering van deze duurzaamheidscriteria komt voort uit de Europese richtlijn RED II (Renewable Energy Directive II), die de lidstaten verplicht om normen te hanteren voor het gebruik van biomassa in energieproductie. Conformiteit aan de criteria is nodig om de energie te kunnen laten meetellen in de hernieuwbare energiedoelstellingen.
Het Waalse systeem: Hoe werkt het?
Biogasinstallaties met een nominaal thermisch vermogen > 2 MW moeten aantonen dat hun biomassa aan volgende criteria voldoen:
- Bescherming van biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen:
Landbouwinputstromen mogen niet afkomstig zijn van land met een hoge biodiversiteit, een hoge koolstofvoorraad of voormalige venen, bossen of wetlands. - Broeikasgasemissiereductie:
Installaties die vanaf 1 januari 2021 in bedrijf werden genomen moeten hun broeikasgasemissies met 70% verminderen ten opzichte van de fossiele referentie-equivalenten zoals gedefinieerd in de richtlijn. Dit verhoogt naar 80% voor installaties operationeel vanaf 2026.
Om aan de duurzaamheidscriteria te voldoen, moeten installaties een certificeringsproces doorlopen dat door de Europese Unie is erkend (bv: ISCC). Dit certificaat is een bewijs dat de geproduceerde energie als hernieuwbaar kan worden beschouwd. Dit is uitgewerkt in het ministerieel besluit tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor het bewijs van de duurzaamheid van biomassa.
De overgangsregeling
De overgangsregeling was bedoeld als tijdelijke maatregel om producenten tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe eisen. Biomassa die tussen 23 februari 2023 en 31 december 2024 werd ingezet, werd als duurzaam beschouwd als energieproducenten konden aantonen dat:
- Ze alles in het werk heeft gesteld om zo spoedig mogelijk een bewijs van duurzaamheid te verkrijgen, en de redenen waarom dit redelijkerwijs niet mogelijk was.
- Redelijke alternatieven voor gecertificeerde biomassa niet beschikbaar waren.
- De biomassa grotendeels voldeed aan de duurzaamheidscriteria, waarbij ook een massabalans wordt verstrekt.
Na 31 december 2024 wordt deze uitzondering niet langer toegestaan. Producenten moeten vanaf dan volledig gecertificeerd zijn om steun te ontvangen. Met de implementatie van RED III ten laatste in mei 2025, moeten producenten niet alleen zorgen voor certificering, maar zich ook voorbereiden op strengere duurzaamheidscriteria in de toekomst.
Hulpmiddel voor emissiereductie
Om producenten te ondersteunen, heeft Wallonië een tool ontwikkeld waarmee de potentiële broeikasgasemissiereductie kan worden berekend. Hoewel deze tool niet officieel erkend is voor certificeringsdoeleinden, biedt het een nuttige indicatie voor bedrijven die hun proces willen optimaliseren.
Lees meer over duurzaamheidscriteria in Vlaanderen op onze webpagina.
Foto ©Nathalie Devriendt