eigen_frontfoto

Productnormen voor bio-CNG en bio-LNG vastgelegd

biobrandstof

Biomethaan vormt in gecomprimeerde vorm (bio-CNG) of vervloeide vorm (bio-LNG) een perfect hernieuwbaar alternatief voor de fossiele tegenhangers. Het gebruik van biobrandstoffen op basis van biomethaan kan de CO2-uitstoot van de transportsector gevoelig laten dalen. Volgend op de Europese richtlijn hernieuwbare energie worden in België de productnormen voor transportbrandstoffen op basis van biogas vastgelegd.

Deze productnormen zijn in het leven geroepen om de duurzaamheid, de oorsprong en de CO2-reductie van biobrandstoffen te controleren en waarborgen. Voor elk lot hernieuwbare transportbrandstof moet een productverklaring opgesteld worden.

Duurzaamheidscriteria en broeikasgasreductie

Biomethaan dat gebruikt wordt als transportbrandstof moet voldoen aan de vooropgestelde Europese duurzaamheidscriteria, om te vermijden dat biomassa uit waardevolle gebieden wordt gebruikt. Daarnaast moet de broeikasgasemissiereductie ten gevolge van het gebruik van het biomethaan ten minste 50% tot 65% bedragen, afhankelijk van de indienstnamedatum van de productie-installatie. Deze criteria, zowel naar duurzaamheid en CO2-reductie, worden aangetoond via een erkend vrijwillig schema. Een lot biogas dat geproduceerd is in een installatie met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 2 MW of minder wordt automatisch duurzaam geacht, om de administratieve last voor kleine installaties te beperken.

Productverklaring

Elk lot hernieuwbare transportbrandstof moet online geregistreerd worden via een productverklaring. Deze productverklaring bevat gegevens over de hoeveelheid, de oorsprong, Proof of Sustainability, productbeschrijving enz. Daarnaast moeten alle producttransacties geregistreerd worden vanaf het moment van op de markt brengen tot in verbruikstelling via een massabalans.

Doelstellingen broeikasgasreductie transport

Leveranciers van transportbrandstoffen zijn verplicht om de broeikasgasintensiteit van de geleverde brandstoffen te verminderen met 6% t.o.v. 2010. Biobrandstoffen, waaronder biomethaan, kunnen gebruikt worden om aan deze doelstelling te voldoen.

Komt er een bijmengplicht?

Naast de verplichte vermindering in de broeikasgasintensiteit, is er ook een bijmengplicht van biobrandstoffen met fossiele diesel en benzine. Momenteel bestaat er nog geen verplichting voor een bijmenging van biomethaan bij bio-CNG of bio-LNG. De brandstofwet wordt binnenkort wel aangepast om regel te zijn met de RED II (art. 25). Tegen 2030 moet het minimumaandeel biobrandstoffen minstens 14% zijn, waarvan 3,5% bestaat uit geavanceerde biobrandstoffen. Dat zijn biobrandstoffen geproduceerd uit afvalstromen of residuen. Deze bijkomende verplichting voor geavanceerde biobrandstoffen is positief voor biomethaan. Biomethaan wordt vaak uit reststromen van de industrie, landbouw of huishoudens  geproduceerd in tegenstelling tot bio-ethanol of biodiesel en komt dus in aanmerking als geavanceerde biobrandstof.

foto: © Pixabay

Datum publicatie