eigen_frontfoto

Alle artikels

Het Europees Parlement stemde op 26 april de Net Zero Industry Act.  Deze Act maakt deel uit van het Green Deal Industrial Plan dat dient als Europees antwoord op de Amerikaanse Inflation Reduction Act, en bijhorende hoge subsidies voor de clean tech sectoren. Op 16 maart 2023 kwam de Europese Commissie met een eerste voorstel.

Vlaanderen heeft de bedoeling één overkoepelende regulator uit te werken voor netgebonden infrastructuur. Op deze manier worden de verschillende taken gezamenlijk gecoördineerd en kunnen deze efficiënter aangepakt worden. De bestaande taken van de VREG en de WaterRegulator worden overgenomen door de Vlaamse nutsregulator die bevoegd is voor de infrastructuur voor elektriciteit (distributie en lokaal transport), aardgas (distributie), warmte, riolering, drinkwater en op termijn ook waterstof en CO2.

In 2021 voerde België een capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) in. Dit werd ingevoerd om de elektriciteitsbevoorrading te kunnen blijven verzekeren na de toekomstige kernuitstap. Aan de hand van jaarlijkse veilingen wordt steun toegekend aan houders van capaciteit. Het CRM compenseert deze capaciteitshouders voor het gedeelte van hun investeringen dat niet door hun opbrengsten wordt gedekt. 

Dit jaar lopen twee veilingen namelijk:

In 2020 werd binnen het Vlaio-LA project Pocket Power een brochure opgesteld om landbouwers optimaal te informeren rond kleinschalige vergisting. De technologie heeft in de afgelopen 4 jaar niet stilgestaan en evenmin was dit zo met de daaraan gelinkte randfactoren. 

In 2023 heeft VCM in opdracht van VLM een innovatieagenda ontwikkeld ter ondersteuning van de mestverwerkingssector in de transitie naar nutriëntenrecuperatie. De agenda beschrijft waar innovatie nodig is of zal zijn, biedt oplossingen voor knelpunten en streeft naar de daadwerkelijke aankoop en implementatie van innovaties. Deze benadering belooft een efficiëntere mestverwerking en een breder perspectief op duurzaamheid binnen de agrarische sector.

Vandaag opende de Europese Commissie een publieke consultatie van de ontwerprichtlijn die het gebruik van REcovered Nitrogen from maNURE (RENURE), waaronder doorgedreven behandeld digestaat, boven de grens van 170 kg N/ha/jaar zou moeten toelaten.

Op 17 april keurde het Vlaams Parlement het decreet ammoniakemissiereducerende maatregelen goed nadat het de Europese TRIS procedure doorliep. Dit decreet is een belangrijke aanvulling op het stikstofdecreet en omvat onder meer een lijst met de mogelijke maatregelen en technieken die genomen kunnen worden om ammoniakemissies te reduceren en hun overeenstemmend reductiepercentage.

Biomethaan zal een belangrijke rol spelen in de ambitie van de EU om tegen 2050 een netto-nuluitstoot te bereiken. Via het REPowerEU-plan heeft de Europese Commissie zich reeds tot doel gesteld om tegen 2030 jaarlijks 35 miljard kubieke meter biomethaan in de EU te produceren, wat neerkomt op een vertienvoudiging van de huidige productie van biomethaan. 

Om bio-energie als hernieuwbaar te kunnen beschouwen, dient voldaan te worden aan duurzaamheidscriteria. Deze vermijden dat biomassa uit waardevolle gebieden ingezet wordt voor energieproductie en leggen minimale broeikasgasemissiereducties op. De manier waarop conformiteit aan deze criteria aangetoond kan worden, is vastgelegd in volgende regelgeving:

Het Vlaams Parlement keurde het decreet betreffende het vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest goed. Voorheen werd het transportkader bepaald door de Europese CCS-richtlijn geïmplementeerd via het Decreet en Besluit Diepe Ondergrond. Dit bleek echter ontoereikend om het transport van CO2 via pijpleidingen toe te laten. Zo regelt deze onder andere enkel het vervoer van CO2 voor geologische opslag en niet het vervoer voor gebruik.